Aktiviteter och Service

Här hitttar du några exempel på den service och de aktiviteter som du kan hitta i Rösjökilen.

Picknickställen

Rösjökilen är en plats för aktiviteter av olika slag, såväl en stillsam picknick i det gröna som paddling i någon av alla sjöarna i kilen.

Vandringsleder

Oavsett om det är en tur med barnvagnen, en äventyrlig heldagsvandring eller törst efter fakta om geologi, finns det en vandringsled för alla i Rösjökilen. Roslagsleden startar i Danderyd och letar sig på vindlande stigar norrut genom Rinkebyskogens säregna natur och fortsätter genom Rösjökilen och passerar mellan Rösjön och Fjäturen vid Vallentunasjöns södra strand och försvinner ut ur kilen österut. Genom Törnskogen i Sollentuna finns flera vandringsleder, några av dem har Naturskyddsföreningen i Sollentuna skrivit faktahandledningar till. I Törnskogen finns även Långbroleden, som är en rest av en forntida väg, som ledde genom stora delar av kilen. Det är dock bara på en kort sträcka som man fortfarande ser resterna av den och den är markerad.

Golfbanor

I Rösjökilen och dess omgivningar finns flera golfbanor, med lite olika profil och utseende. Det finns stora möjligheter, oavsett vilken golfupplevelse du än är ute efter. Och om du inte golfar, eller bara inte just idag, så är golfklubbsresturangerna ett bra ställe att fylla på matreserverna under din dag i kilen.

Golfbanor och hästgårdar har till stor del ersatt lantbrukens förmåga att hålla landskapen öppna. De gynnar därför en del av de djur och växter som annars missgynnas då landskapet blir allt mer enhetligt. Foto: Sonia Blom.

Fiske

Rösjökilen är känt för sina många sjöar och vattendrag. I många av dem kan du pröva fiskelyckan, men det behövs fiskekort. Du hittar information om fiskekort på respektive kommuns hemsida. I Edsviken råder fritt fiske, så länge du använder dig av handredskap.

Badplatser

Vill du ha en ensam skogssjö? Eller glasskiosk och sällskap? Oavsett vilket finns många alternativ i Rösjökilen. Rösjöbadet är det största friluftsbadet i kilen och här finns både ombyteshytter, glasskiosk och campingplats. Längs Norrvikens östra strand och i Snuggan finns mer avskilda bad med klippkaraktär. Nedanför Väsjöbacken i Väsjön, finns badmöjlighter även för hundar.

Kaféer och restauranger

Ibland sitter det bra med en fika, eller en bit mat. I Rösjökilen finns flera alternativ, oavsett om du vill ha korv med bröd i Främjartorpets söndagscafé eller en gourmetmåltid på Edsbacka krog.

Kanotuthyrning

De många sjöarna inbjuder även till paddling. Hos Kanotklubben Glid och Sollentuna kanotsällskap finns möjlighet att hyra konoter.

Många sjöar och vattendrag är utmärkta paddlingsvatten. Foto: Peja Sjöbohm/Naturskolan i Sigtuna.

Sportanläggningar

Vilundaparken har simhall, ishall, två sporthallar, workout en idrottsplats med allvädersbanor och ett antal bollplaner. I anslutning till anläggningen finns även elljusspår. Husarvägen 25, Upplands Väsby Inte bara sommartid vimlar det av aktiviteter. De många sjöarna ger mycket goda förutsättningar till skridskoåkning, golfbanorna utnyttjas till längdskidspår och i Väsjöbacken finns snökanoner som gör backen till ett populärt utflyktsmål. Här finns även ett café som har öppet när backen är öppen.

Serviceanläggningar

Lindö Golfklubb, Wäsby Golf, Semesterhemmet Nygård, Täby golf, Danderyds Golfklubb, Djursholms Golfklubb, Rösjöbadet.